När ska man bromsa och när ska man gasa?

Under några veckor har min löpning känts tung, Vad fan har hänt? har jag gått och tänkt. För mycket julmat? haha, Är jag på väg att bli sjuk? ..Nej. Har morgonpulsen stigit mer än 10 slag?…Nej. Blodtrycket? 110/75 helt ok. Mina distans pass har gått ungefär 30 sek långsammare per km än det brukar göra. Irriterad över vad  km pipen på pulsklockan visat, har jag tryckt på,  och försökt öka farten. Inga problem..men så några km senare har min fart fallit tillbaka till lunk tempo igen.

Så  plockade jag upp min gamla löparbok som jag lustläst från pärm till pärm dussinet gånger. Kap 15, underrubrik ”Överansträng dig inte ”… ” Tecken på ackumulerad trötthet är ”:

1. Smärta i leder,muskler och senor, mer ont än vanligt.

2. Svårigheter att somna och sova.

3. Fler förkylningar och mer snuva än vanligt

4. Ständig törst ( en följd av vätskeförlust)

5. Allmän trötthetskänsla, speciellt om den sitter kvar efter en natts sömn.

hm. Den senaste månaden har jag tentaläst som en galning  (klarade alla tentor) men samtidigt har  jag försökt springa lika mkt som vanligt. Så klart att återhämtningen har fått stryka på foten, mina system varnade mig och sa åt mig att:  Ska du springa så är det så här långsamt som gäller Silvio, försök inte öka!!!

Men den senaste veckan har det känns allt lättare, och idag flöt löpningen  på som vanligt. Tack  för det.Tack för att jag kan springa som jag brukar.Tack för att jag nu springer vidare med lätta steg.

Ibland är det nyttigt att sätta sig ner och fundera på annat än träningsprogram och löparskor.

Vad finns i ditt liv som tar energi?, en tråkig relation?, en jobbarkompis som bara klagar?, eller har du liksom jag  bara för mkt som fått bägaren att rinna över. Tänk efter ..Kanske det kan hjälpa dig att kapa din tävlingstid på maran?  Vad har jag lärt mig, jo att jag ska dra ner på träningen nästa tenta period, eller börja tentaläsa tidigare.

Så när ska man gasa och när ska man bromsa? Gasa när kroppen/psyket/själen är mottaglig för träning. Jag slirade på kopplingen ett tag,men inte mer än att jag lyckas bromsa i tid den här gången.

ha det gott.

 

20150123_220636_resized_3

/ Silvio.

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *