Månadens profil I december Nicklas Grebäck

 

994485_10202335257893057_1437730586805373135_n

foto: Mats Dänsel

1.Kan du berätta ngt om ditt arbete?

Jag jobbar som psykolog på häktet Huddinge. En stor del av tiden pratar jag med dem som andra helst undviker att prata med. Eftersom häktade kan komma och gå på kort varsel blir det knappast tal om psykoterapier/behandling utan snarare ett stöd i att hantera situationen utan att göra mer skada för andra och sig själv. Skrapar man lite på ytan så är det människor som du och jag, men många av dem misslyckas med att hantera sina känslor och att anpassa sig efter omgivningens behov. Man har ofta ett mycket begränsat perspektiv på tillvaron, sitt eget, och är låst i ett ofta destruktivt sätt att lösa problem i vardagen. Sådant kan jag belysa och diskutera med våldsmän, missbrukare, mördare och pedofiler. Det är en ganska annorlunda arbetsdag…

2. Vad betyder fotrallyt för dej?

Ett fantastiskt stresstest av min livshållning. Ett utforskande av hur jag hanterar mig själv, omgivningen och uppgiften. Det unika är att det går väldigt långsamt men också med tiden blir extremt intensivt. Pressen ökar konstant, men i ett tempo som tillåter mig att uppleva förändringar medan de händer. Jag lär mig vad ”trötthet” är och hur det kan skifta i kvalitet. Jag kan studera min upplevelse av ”tid” och på vilket sätt den förändras. Jag ser hela loppet som en gemensam upptäcktsfärd. Sen ska jag inte låtsas som om tävlingsmomentet är oviktigt. Det är en annan aspekt av Fotrally och bortsett från ”upptäckandet” och ”upplevelsen” så vill jag absolut vinna. Den drivkraften är bara positiv och hjälper mig att gräva djupare, att upptäcka mer.

3. Är det viktigt för dej att tävla inom ultra sporten?

Jag vet inte säkert. Antagligen är det viktigt eftersom jag anmäler mig till tävlingar. Om tävlandet var betydelselöst vore det klokare att spara anmälningsavgiften och springa för mig själv. Såhär tror jag det funkar för mig, inför och framförallt under tävling så är jag mycket fokuserad på att ”tävla” och ”prestera”. Jag trivs med att se tävlandet som viktigt under själva loppen. Men efteråt, när loppet är kört, då släpper jag det helt. Jag tittar väldigt sällan på resultat och placering och minns knappt hur det gått i tidigare lopp. Jag är nog lyckligt befriad från idén om att resultatet har någon särskild betydelse för mig som människa. Min upplevelse av ”Niklas” påverkas väldigt lite av min prestation. Ett exempel kan kanske vara hur jag hanterat mina ständiga DNF pga näringskrascher. Visst har tanken slagit mig att ”det här klarar jag inte, det är inte för mig”, men mest har det inspirerat till nya experiment. Det många ser som misslyckanden kan jag nog uppfatta mer som ”erfarenheter”. Erfarenheter ser olika ut och är kopplade till olika känslor, men det vore helt galet att värdera ”lyckliga” erfarenheter som värdefullare än ”olyckliga”. Det går tvärs emot vår natur, den som prioriterar negativa minnen och vill att vi först och främst lär oss undvika misstag. Att försöka undvika misstag som man aldrig gjort skapar bara oro och rädsla. Man kan fastna i att förbereda ihjäl själva aktiviteten innan man ens satt igång. Jag tror att det i längden påverkar prestationen negativt. Och som sagt, när jag tävlar så tävlar jag 100%, men mina mål kan vara andra än tid/placering. De senaste loppen har målet varit att följa en strategi rörande intensitet och näringsintag. Då har jag planerat för placeringar långt ner i listan. På både Jättelångt och Sthlm Ultra kom jag bland de sista, men jag nådde ändå mina mål, att inte krascha och att vara pigg vid målgång. I BRR 100Miles siktade jag på 24 tim redan från start och det slutade med loppets näst snabbaste slutvarv och 23:22. Det hade jag inte fixat utan att gå 50% av tiden. På Bislett är målet ungefär detsamma, sedan får sträcka/placering bli som det blir.

4 ) Har du ngn dröm äventyr/tävling som lockar speciellt mycket?

Vol State 500km vore riktigt kul att göra. Den är ett realistiskt mål. Badwater är en dröm som jag av ekonomiska skäl antagligen får fortsätta att drömma om. Ett riktigt äventyr i bergen vore en rolig omväxling och jag har lovat att anmäla intresse för att hänga med Steene till Pyreneerna om det blir +180km på Bislett (se där ett konkret distansmål). Att göra Barkley vore skoj eftersom jag ogillar ruskväder och inte kan orientera alls. Det skulle bli ett episkt misslyckande och sådana är alltid intressanta och lärorika. I Sverige vill jag göra Trans Scania något år. Jag tror det passar mig bra att leka luffare längs landsvägarna, lite som i Fotrally och som Vol State är upplagt.

5) vad har du för andra intressen?

Det går i perioder, just nu väldigt mycket spånande kring det mänskliga medvetandet, buddhism och neuropsykologi. Har travar med artiklar och böcker som jag hoppar runt i. Överhuvudtaget är jag intresserad av hur allt fungerar och hänger ihop, och det kan gälla vad som helst. Det är inte kopplat till något speciellt område utan är mer en livshållning. Har som plan att dra iväg på en zen-retreat, en s.k. Sesshin, och stirra på en kal vägg i en vecka. Vore intressant att se vad som händer med min flyktiga koncentrationsförmåga om den testas på det viset. Sedan har jag på senare tid fått ett oförklarligt intresse för amerikansk fotboll. Fråga mig inte varför…

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There are 2 comments for this article
 1. Caroline Elgán at 10:42

  Stort grattis Silvio till en fin blogg och tack för delande av inspirerande tankar och månadsprofiler!

  Grebäck briljerar med sin syn på livet i kombination med ultra…
  Viktigt inslag: viljan och förmågan att ta till sig och använda sig av erfarenheterna från krascher (såväl från tidigare tävlingar som från livet i övrigt) men också förmågan att ta till sig ”nuet” från tävling och – oavsett resultat – tillämpa det i livet. Lärorikt, nyttigt, viktigt! Tack!

  /Fotrallymedvandrare C Elgán

  • Silvio Author at 17:20

   Tack Caroline vad roligt att du tycker om min blogg!
   Ja Grebäck har många spännande tankar om livet som får mig att tänka till..

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *