Löpning som terapi

Det finns en del  som hävdar att vi har en löparboom just nu. Aldrig förr har det funnits så många alternativ för oss som springer. I Stockholm organiseras det träningsgrupper för alla nivåer, på alla typer av underlag. Det finns ett sagolikt utbud av fantastiska träningsmöjligheter o gemenskap till de som vill träna i grupp. De flesta tränar dock på egen hand. Om du sätter dig på parkbänken vid kalbergs kanalen på Kungsholmen så är antalet löpare som passerar varje timme ibland hundratals. Kan det vara så att Löpningen också är ett utslag av en terapiboom? De fysiska och psykologiska effekterna av att springa är väldokumenterade.

Jag har  mött den frustrerade tjejen halv sex på en söndags morgonen, med tunnelseende och sammanbitna käkar. Jag har mött den trådsmala  övertränade löparen som tycks trampa luft i sitt eget löpsteg, Jag har mött den överviktiga 55 åriga  mannen  med kulmage vars lungor är väg att sprängas i vilken sekund som helst.

Terapi mot vad? kanske mot  en partner som petar sig i naveln och låter sin tjej ta allt det jobbiga med parets tonårs dotter?  Eller terapi för att dämpa ångest/ tvångneuroser efter en jobbig barndom?  Eller kanske frustration för ett uteblivet sexliv.

Vad mer? ……ett helvetes tråkigt stillasittande jobb med en personal hierarki som får en att må dåligt.

– Ska jag skiljas eller inte? eller ngt annat som bråkar med en i livet.

Vad finns det då för fördelar med löpning som terapi…  förhållandevis billigt, du behöver inte boka en tid i förväg. Du behöver inte berätta för ngn annan att du ska ut på terapi, nej springa var det.., kanske ett bättre alternativ än att din läkare skriver ut antidepressiv farmaka.

Nackdelar; behandlar symtom ej orsak, ???? vad mer…. risk att halka på ett bananskal och bryta benet?

Jag tycker att fördelarna helt klart överväger. I den bästa av världar kanske vi alla skulle må bra av terapi på ”riktigt”. Och det är absolut inget man behöver skämmas för. Jag har själv gått på terapi och det har varit nyttigt, men ibland kanske en löptur får duga!

/Silvio.

 

bild 4 kopia 5

 

 

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *