Att springa med eller utan musik?

För en tid sedan var jag på ett föredrag med den Italienska Författaren och Marathonlöparen Mauro Covacich. Han presenterade sin bok till bristningsgränsen. Behållningen  för mig blev  hur han totalt sågade att lyssna på musik under en löprunda.

Mauro berättade inlevelserikt om hur han under sin  träning vill höra stegen under hans fötter, känna sin egen andhämtning, och vara närvarande i sig själv och omgivningen. Jag har funderat vidare på det och är nu beredd att hålla med!   Hur många ggr har jag inte blivit irriterad för att min mp3 spelare laddar ut mitt under en träningsrunda?

Varför skapa ett måste med musik? När löpningen i sig är fullt tillräcklig? Förra veckan sa min arbetskamrat Adrian på jobbet, ”Att vara mindful för mig är att följa mina ledord”; se-känna-höra”.  Sedan några månader springer jag utan musik, och   jag har gjort just det. Jag låter nu tankarna flöda fritt. Jag säger hej till löpare jag möter , jag är mer närvarande i mig själv och min omgivning.

Ju yngre löpare jag möter och ju  högre intensitet de har, desto större är sannolikheten att löparen jag möter lyssnar på musik.

Tänk om det är för att jag blivit så långsam som ingen musik längre känns som ett tillskott?

Springer man snabbare med musik? Jag har för mig att jag läste en artikel i Runners World för en tid sedan som påstod att så var fallet. Men jag är tveksam till det, hur  många av elitlöparna gör det?

Hur som helst, nu springer jag utan  musik, och jag älskar det !

Hur gör du?

Logga-b11-580

 

Next Post:
Previous Post:
This article was written by
There are 4 comments for this article
  1. Anna at 06:40

    För mig som vardagslunkare, som springer 5km ett par gånger i vecka, är musiken ett måste. Att slippa höra de rosslande andetagen är en välsignelse. Men låtlistans sammansättning är otroligt viktig och måste trimmas hela tiden. Så fort en låt inte längre ger energi måste den bort

  2. Johan at 06:58

    Springer aldrig med musik heller, det är en mindfulness grej för mig. Jag vill känna, höra och se. Undantaget, på sätt och vis, är när jag springer längre pass (>14km). Då lyssnar jag gärna på podcast eller kanske ljudbok.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *